Hvem opplyser våre jenter?

Jeg har flere ganger tidligere skrevet at sex og kropp i mange kulturer er en skam å snakke om.

Retten til å bestemme over egen kropp og god seksuell helse er utrolig viktig, og seksualundervisning i skolen er sunt. Dette fordi det gir muligheten til alle elevene å få den samme, sunne og ikke minst riktige informasjonen om kropp, utvikling, seksualitet, sykdommer osv.
Elevene på skolene i Norge føler at de ikke får nok seksualundervisning (i følge en spørreundersøkelse Norstat har gjort for NRK svarer 44 prosent at de er misfornøyde eller svært misfornøyde med seksualundervisningen på skolen. Undersøkelsen er gjort i et representativt utvalg blant 600 jenter og gutter mellom 17 og 24 år), og derfor er det viktig at vi har en åpen arena hjemme også, hvor barn/ungdom kan føle seg komfortable med å snakke om slike temaer, slik at voksne mennesker med erfaring kan gi svar, i steden for å få informasjon fra venner/nettsteder som ikke alltid gir den rette informasjonen.

I noen kulturer er det dessverrre fortsatt tabu å snakke om menstruasjon, kroppshår, utvikling og ikke minst; voldtekt, graviditet og voldtekt i hjemmene.
Problemet ligger ikke bare der, men også i det at i mange kulturer snakker man aldri om seksuelle forhold som ikke knytter en mann og en kvinne sammen, derfor er det for mange unge mennesker veldig ukomfortabelt å omgås homofile og transpersoner.


Ordet sex blir ikke brukt

Ordet sex blir som regel erstattet med “sove med”, eller sove “ved siden av” noen. Jeg husker at en venninne av meg på barneskolen fortalte at hun hadde fått mensen, og at hun nå ikke kan sove ved siden av gutter, for da kunne hun bli gravid. Jeg ble utrolig redd og skjønte egentlig ikke helt hvordan dette kunne skje. Jenta forstod det ikke selv, for de hadde ikke snakket ordentlig om det hjemme, men hun var konstant redd for å strekke ut etter gymtimene (hvor alle lå på bakken og utførte noen øvelser), fordi gutter kunne ligge ved siden av henne.
Vi som leser dette nå kan tenke at dette er morsomt og uskyldig, men for jenta som hadde fått denne informasjonen var det utrolig skummelt. Hun hadde ingen å spørre hjemme, og menstruasjon på barneskolen er flaut å ta initiativet til og snakke om selv. Derfor var det en utrolig lettelse for henne å få RIKTIG informasjon i seksualundervisning som kom på skolen senere.

Så, hvis en jente er usikker på hennes kropp, hva som skjer med den og hva som er riktig og feil om hva som vil skje med den seksuelle utviklingen av kroppen, hvordan kan hun da vite sine rettigheter og grenser senere?

 

Skolen må ta ansvar!

Det foreldre unngår å snakke om hjemme, kan bidra til usikkerhet og at man ikke kjenner sin kropp og sine rettigheter. Alle skal ha informasjon om hvilke lover og rettigheter som gjelder i Norge når det gjelder kjønnsidentitet og  seksuell helse, men også riktig informasjon om kroppsutvikling.
Fokuset må også være på seksuell trakassering. Dessverre vokser mange jenter med tanken om at de må kle seg anstendig for å ikke vekke seksuell opmerksomhet.

I en episode av et libanesisk TV-program kalt Lelnasher som kom på TVkanalen Al Jadeed den 06.11.17 var diskusjonen seksuell trakassering og det at den egyptiske advokaten Nabih Al-wahsh hadde sagt at det er en nasjonal rett å voldta jenter som gikk med ripped jeans.
Her hadde de snakket med flere menn som påstod at det er selvsagt kvinnen som ber om seksuell trakassering ved å kle seg tiltrekkende og sminke seg mye. Mennene sa at de aldri ville sett på kvinner som dekket seg nok.
Denne mentaliteten vokser veldig mange unge jenter med, og i steden for å bli opplært i at det er feil, og at det ALDRI er hennes skyld, blir hun dyttet i et hjørne og fortalt at hun er ansvarlig for urett som skjer mot henne fordi kroppen hennes er kvinnelig og fordi hun ikke skjuler seg godt nok.

 

Hijab beskytter ikke nok!

Da jeg gikk med hijab, følte jeg ikke at jeg ble beskyttet nok mot seksuell trakassering. Veldig mange menn plystra, slengte kommentarer og forsøkte å komme for nærme og si seksuelle ting. Jeg mener derfor at jenters klesmåte ikke er avgjørende i hva hun blir utsatt for. Og ja, jeg vet at mange nå vil si at jeg gikk med sminke mens jeg brukte hijab, men er det en grunn nok til at gutter/menn ikke skal klare å kontrollere seg selv?

Det at en jente fikser seg, kler seg pent, sminker seg og oppfører seg feminint er ikke et sterkt nok grunnlag for seksuell trakassering.

Noen jenter som blir utsatt for seksuell trakassering må tåle at urett skjer dem og tier om det for å ikke påvirke familiens ære. Hvorfor? Fordi det i mange kulturer automatisk blir pekt på jenta som opplevde trakasseringen i steden for gutten/mannen som utsatte henne for det.

Grunnene er mange, men størst av dem alle er skam. I mange av kulturene disse kvinnene kommer fra er ære noe de bærer over skuldrene sine hele livet, og noe de må beskytte. De skal ikke få et dårlig rykte på seg, og seksuell trakassering og voldtekt er toppen av det skamfulle. Når en kvinne blir utsatt for seksuell trakassering, bringer hun et dårlig rykte, ikke bare for seg selv, men for resten av familien også. Miljøet rundt henne vil som regel peke en finger mot jenta/kvinnen og sette skylda på henne: Hvorfor akkurat deg og ingen andre? Hva gjorde du der? Hvorfor var du der til den tiden? Hadde du oppført deg anstendig så hadde ikke dette skjedd! Du kledde deg sikkert utfordrende! 

Beskyldningene er mange og svaret er alltid det samme; det er hennes skyld!

Hvorfor tar man ikke dette temaet i skolene? Hvorfor opplyser vi ikke våre jenter om at de eier sin kropp, de bestemmer hvor mye de vil vise/skjule av kroppen og INGEN kan beskylde jentene for noe, når gutter/menn utsetter dem for seksuell trakassering?

Og for å komme frem til dette punktet, må kvinner føle seg komfortable med sine kropper og sin seksualitet. Om hjemmene og foreldrene til disse jentene svikter, så kan ikke skolene og samfunnet svikte!


Ja, jeg går med ripped jeans, og nei det er ingens rett å voldta meg!

1 kommentar
    1. Å se på en kvinne er som å se på en venn eller kollega: med respekt, ikke som en kropp per se. Jeg skulle ønske vi menn kunne sett på kvinner med lik verdighet som vi ser på en mann. Dessverre tror jeg verden aldri kommer dit.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg