Hijabsaken

I dag fikk Hodne dommen hvor hun totalt må betale kr. 15000,- for å ha nektet Bayan å komme inn i frisørsalongen sin i fjor. For min del er dette en dom som faller rett på plass og som forteller vårt lille land at diskriminering og rasisme ikke er akseptabelt.

Hijab og andre religiøse symboler som kors og kalott er ikke en god nok grunn til å ikke forhandle med folk. Diskriminering basert på religion og religiøse plagg er ikke akseptabelt, og et slikt Norge ønsker vi å beholde. Vi kan ikke akseptere at næringslivet segrerer folk på denne måten, for dette er med på å skape et samfunn hvor grupperinger vil jobbe mot hverandre, i steden for å jobbe med hverandre for å skape en mer åpen, inkluderende og aksepterende fremtid for våre barn.

Denne dommen har satt en stopper for alle som har tenkt tanken på å avvise folk de ikke er enige med. Vi mennesker er ulike, og vi trenger ikke å tenke likt hverken politisk, religiøst eller åndelig, men det er feil å avvise folk som ikke er like oss selv.

I denne saken har Hodne valgt å la sin rasistiske og ekstreme tankegang dominere over det å opptre profesjonelt mot en kunde. Hodne har flere ganger nevnt at hun misliker plagget hijab fordi det er kvinneundertrykkende. Det er sikkert mange som deler den samme tankegangen som Hodne og derfor ser jeg på dommen som en lærepenge for alle! Disse må lære seg å se på mennesket bak hijaben! Norsk lov slår fast at diskriminering er ulovlig, og man kan da ikke avvise kunder på grunn av hudfarge, religion, klesplagg, seksuell legning eller fysiske eller psykiske handicap. 

Det jeg dog ikke forstår er Hodnes Facebook status hvor hun skriver; “Ønsker ikke ondskapen inn dørene der jeg kan bestemme”. Jeg kan forstå at noen kan se på hijab som undertrykkende på grunn av at de har lest seg til at de fleste som går med hijab blir presset/tvunget til det, men hvordan kan de se på hijaben som onsdapsfull? Det er et plagg som mange kvinner slenger rundt halsen for å holde seg varme, noen dekker ørene med det når det er iskaldt på vinteren, mens andre igjen bruker det av religiøse grunner.

Å skjære alle under samme kam: 

Hvor lenge skal vanlige muslimer måtte tåle diskriminering og rasisme, og hvor lenge må de forsvare seg på grunn av ekstreme handlinger fra islamister? Som muslim er jeg rimelig sliten av å måtta ta avstand, forklare og forsvare meg selv stadig vekk. Hijaben gjør meg ikke til en farlig person, og jeg ønsker ikke å bli dømt ut i fra denne heller. Det er hva som er bak hijaben som gjelder, tankegang, væremåte og det jeg ellers gjør som et medlem av dette samfunnet.

Tilbake til hijabsaken:

Hodne sier nå at hun ønsker å anke dommen. Jeg visste at det kom til å skje. Hadde hun villet legge dette bak seg, så hadde hun godtatt den første boten på kr. 8000,-, likevel ser jeg egentlig ikke grunnen til at hun ønsker å gå videre med dette, for dette er ingen viktig sak hun går videre med. I rettssaken sa Hodne at hun ville opptrådt annerledes om situasjonen skjedde igjen, betyr ikke dette da at hun har forstått at hun har gjort noe galt og uakseptabelt?

Hva er det Hodne egentlig vil? At næringslivet skal kunne plukke ut sine kunder basert på hvem man liker og misliker? I så fall er vi på vei mot en skremmende farlig fremtid! Om dette er noe Hodne og andre ønsker, vil de første til å opptre med denne metoden være de ekstreme muslimene som Hodne bruker all sin tid og alle sine krefter på. Hva blir da resultatet? Et samfunn hvor to grupper ikke ønsker å ha noe med hverandre å gjøre. En gruppe som stempler alle muslimene som terrorister og som ikke tillater muslimer å komme inn i deres butikker, salonger, restauranter og lignende, mens en annen gruppe nekter alle som ikke går med hijab eller har langt skjegg å komme inn i deres grønnsaksbutikker, cafeer, taxibiler og lignende.

Og hva fører dette til? Jo, enda en grunn ekstremistene kan bruke for å krige mot hverandre. En grunn til å oppdra barna til å “hate de andre som ikke er som oss”. En grunn til å utvikle flere ekstreme og mindre integrerte individer. 

Et slikt Norge ønsker vi ikke! 

Og ja, både jeg og alle andre vet at situasjonen som oppstod mellom Hodne og Bayan ikke er et tilfelle som skjer over alt hele tiden, men dette er en sak som er med på å vekke folk inn i realiteten igjen, og som viser hva vi er på vei mot dersom vi tier og aksepterer denne type handling.

La hijabister være nå! Slutt å diskutere vårt plagg inn og ut hver eneste uke! La oss selv få lov til å bestemme hvor mye hud og hår vi vil vise! Slutt å true med hijabforbud hele tiden! Slutt å la oss bære byrden av å måtte unnskylde oss for alt ekstremistene gjør i resten av verden! Gi oss muligheten til å være oss selv, og til å integrere- og inkludere oss uten å frykte for å bli avvist!

La oss og hijaben leve! Live and let live.

 

10 kommentarer
  1. Helt enig. Hijab er helt ok. Det er jo bare et hodeplagg på lik linje med det gamle, norske skautet. Og norske nonner har jo hatt noe lignende før.
   Niqab er noe annet. For da ser man ikke hvem folk er. Det blir som finlandshette som bankranere bruker.

  2. Hijab kom på mote etter den iranske revolusjonen i 1979. Riktignok har kvinner hatt ulike former for hodebekledning og slør i århundrer. Mange av dem som begynte å gå med hijab i 1980-årene, hadde tidligere gått utildekket eller brukt skaut som viste deler av håret og halsen.
   Religion kan det da ikke være, da Koranen overhode ikke omtaler hijab. Men hijab er et politisk og kulturelt symbol for sverdet religion Islam!
   HVOR I KORANEN STÅR DET AT KVINNEN SKAL HA HIJAB? IKKE ET STED, DERFOR ER HIJAB ET IKKE RELIGIØST SOMBOL?
   Men et politisk og krenkende plag for enkelte!
   ENIG? Eller kan du argumentere for noe annet?

  3. Det der har jeg svart på og skeevet om mange ganger.
   Gjør det kort, hijab er religiøst. Det står i koranen at kvinner skal dekke seg og i sunnah beskrives det hvordan man skal gjøre det. Ditto.
   Vil du vite mer, kan du gjerne bla litt mer i bloggen min 🙂 Jan Kåre Christensen:

  4. Laial Ayoub
   Synes du ga et meget uryddig svar.
   Jeg spurte deg om følgende:
   Hijab kom på mote etter den iranske revolusjonen i 1979. Riktignok har kvinner hatt ulike former for hodebekledning og slør i århundrer. Mange av dem som begynte å gå med hijab i 1980-årene, hadde tidligere gått utildekket eller brukt skaut som viste deler av håret og halsen.
   Religion kan det da ikke være, da Koranen overhode ikke omtaler hijab. Men hijab er et politisk og kulturelt symbol for sverdet religion Islam!
   HVOR I KORANEN STÅR DET AT KVINNEN SKAL HA HIJAB? IKKE ET STED, DERFOR ER HIJAB ET IKKE RELIGIØST SOMBOL?
   Men et politisk og krenkende plag for enkelte!
   ENIG? Eller kan du argumentere for noe annet?
   Du svarte:
   Det der har jeg svart på og skeevet om mange ganger.
   Gjør det kort, hijab er religiøst. Det står i koranen at kvinner skal dekke seg og i sunnah beskrives det hvordan man skal gjøre det. Ditto.
   Vil du vite mer, kan du gjerne bla litt mer i bloggen min 🙂 Jan Kåre Christensen:
   Svar:
   Jeg vil ikke finne ut hva du mener med å lese innlegg etter innlegg som du har skrevet. Jeg vil ha et svar nå.
   For å korte ned alt. Jeg har lest i koranene, men ikke funnet et eneste vers som sier at hijab er påbudt i Islam.
   Sannheten er følgende:
   Hijab er et politisk symbol som indikerer støtte til den islamismen som det Ottomanske kalifatet var bygget på. Og det ble populært å bruke etter den iranske revolusjonen i 1979. Riktignok har kvinner hatt ulike former for hodebekledning og slør i århundrer. Mange av dem som begynte å gå med hijab i 1980-årene, hadde tidligere gått utildekket eller brukt skaut som viste deler av håret og halsen.
   Jeg gjentar da, finn vers i koranen som sier at det er lovpålagt!
   Se for øvrig her for hva jeg tror og mener:
   http://blog.janchristensen.net/

  5. Du har ikke svart, hvor i Koranen står det at kvinnen skal ha hijab?
   Det står at en skal ikke jåle seg som du og mange gjør, dere følger med andre ord ikke koranen.
   Dere følger kun rebelske Iranske ledere, det var de som innførte burka påbud.
   Koranen lærer ikke dette!

  6. Fakta er vel at ingen domstol hadde dømt en som ble avvist -som kom inn med nazisynboler eller bilde og tommel opp for Abb! Garantert!
   Og domstolen nekter å innrømme at hijab osv.. kun er for å fronte islamske voldelig ideologi! De er feige, -og nok et slag under beltet for det norske folk.
   Og at de nå har “slått fast” at dette er RELIGIØSE plagg stikk i strid med mengder av muslimer som sier at det IKKE er religøst, -at DE ikke bruker det og fortsatt er muslimer -er en SKAM!!
   Det står kun i koranen at de skal kle seg sømmelig, -og det kan de utmerket godt gjøre med normale vestlige klær!
   Provosering fra Malika er uakseptabelt, -og nå er det vel kommet et vitne som har overhørt planleggingen, -og da MÅ dommen rette seg mot rette vedkommende som har begått MENED og påstått at hun ikke “visste” frisørens ståsted 🙂
   Og nok en gang -hijab o.l. ER et ideologisk plagg -IKKE religiøst -dette bør man finne mange muslimske vitner på -og få rette opp og sannheten komme frem!

  7. Her er beviset at det står i qouranen, alle religiøse kvinner skal dekke seg og en annen ting mange ikke vet at vi følger både Gud (qouranen) og han siste Profet Muhammed fred være med han (sunnah) vi har den hellige boka som er qouranen og den boka som gir oss detaljene fra qouranen på hvordan ting skal gjøres som profeten fikk lært av engelen Gebrael som Gud sendte til profeten:
   And tell the believing women to reduce [some] of their vision and guard their private parts and not expose their adornment except that which [necessarily] appears thereof and to wrap [a portion of] their headcovers over their chests and not expose their adornment except to their husbands, their fathers, their husbands’ fathers, their sons, their husbands’ sons, their brothers, their brothers’ sons, their sisters’ sons, their women, that which their right hands possess, or those male attendants having no physical desire, or children who are not yet aware of the private aspects of women. And let them not stamp their feet to make known what they conceal of their adornment. And turn to Allah in repentance, all of you, O believers, that you might succeed.
   Engelsk oversettelse sura Noor, Aya 31
   Du må ikke bare lese kun qouranen men også sunna boken hvor profeten selv viser fremgangsmåte for å forstå hva Gud mener i Qouranen .
   Og ikke alle nettsider er godkjente, du finner denne siden som også forklarer mer på engelsk https://www.al-islam.org/hijab-muslim-womens-dress-islamic-or-cultural-sayyid-muhammad-rizvi/quran-and-hijab
   Arabisk er ikke så enkel som mange tror siden den er mer spesiell i seg selv, har 28 bokstaver, rik og gir detaljene av ting som du ikke finner i mange andre språk!

  8. Tull, det står ikke en plass i koranen hverken på Norsk eller Arabisk at kvinnen skal ha hijab, det er visvas du kommer med😇

  9. Hei hei. Tenkte jeg kunne komme med en mening vedrørende denne saken.
   Alle som kjenn meg vet at jeg er sterk motstander av hijab og alle religiøse antrekk påkrevd kvinner. Det er min mening og en helt annen diskusjon men jeg er fortsatt veldig fifty-fifty i meningene mine i denne saken.
   Først reaksjon var “Jeg støtter Hodne”. Noe som kommer av min personlige mening vedrørende hijaben so Deretter eskalerte saken og mer informasjon kom ut. Deretter, til hennes advokats store frustrasjon, uttalte hun seg flere ganger i media om sine personlig meninger, som er så lite intelligente, noe som er typisk for enkle mennesker fra bygda. Det tok ikke lange tiden før vi alle så det samme.
   En typisk, enkel bygde-frue som har levd i den samme lille bygda som hun vokste opp i for 50 år siden.
   En enkel frue som ikke tørr å forlater torget i bygda for en Oslo-tur, for her er alt så stort og skremmende.
   En enkel dame som ikke leser aviser men ser på bilder.
   En enkel dame som kun tar til seg enkel informasjon fremfor å lese seg opp om hva som foregår i den virkelige verden.
   Med andre ord, dette er en typisk, enkel frue som ( jeg ærlig tror) er redd for muslimer for dem er “sånne sharia-mennesker som vil ta over landet og drepe oss alle”. En typisk enkel tankegang hos dem som er litt “kortere” enn den gjennomsnittlige.
   Denne type menneskene har lett for å omgås like enkle mennesker med like lite informasjon og praktisk talt null kunnskap om verden utenfor Norges grenser.. Da blir resultatet fort en overveldende frykt for det hun leser om i media, En frykt som jeg faktisk tror er virkelig for henne.
   Uansett, i Norge har du ikke rett til å nekte et menneske rettighetene sine basert på kjønn, etnisitet, legning eller religion, å dermed er jeg enig i at hun skal dømmes for dette.
   Det hadde ikke gått lett for seg hvis en muslim hadde nektet å servere et homofilt par i en restaurant. Grunnloven er for alle.
   Over til det siste jeg ville kommentere, er den fornærmede i saken, Charlotte.
   Hun har all rett til å gå inn i salongen å behandles korrekt uansett hensikt. Spørsmålet er hvorfor hun valgte å reise så lang fra sitt hjem, For å gå rett inn i den eneste salongen i Norge som har en eier som har stått frem i media med sine kritiske meninger om muslimer, og har sagt at hun ikke vil ta imot muslimer som kommer til frisørsalongen? Tilfeldig? Dette er for meg en helt bevisst provokasjon.
   Charlotte har i ettertid spilt offer-rollen på uklanderlig vis, å hun har sluppet unna kritiske spørsmål i media vedrørende hensiktene hennes. Hvor sannsynlig er det at en som selv sier hun ikke har gjort noe med håret på 5 år skal gå fra frisørsalong til frisørsalong for å spørre om priser på hårfarging i en by hun ikke engang bor i?
   Igjen, hun har all rett på korrekt behandling men jeg syntes ingenting om hvordan hun fremstiller seg som et lite lam som har blitt uprovosert angrepet av den store, stygge, norske rasisten (som egentlig bare er en liten skrulle ingen tar seriøst). Hun har tatt på seg rollen som en slags talskvinne for «diskriminerte» og «undertrykte» muslimske kvinner. Selv har hun fjernet det norske navnet og utseende har hun gjort så eksotisk som mulig for å passe inn med sine nye venner. Som det virker som hun desperat prøver å imponere ved å si “SE! Jeg er ikke nordmann lenger! LOVER!”. samtidig henvendte en mann seg til avisen og fortalte hvordan Charlotte og 7 venner sto på tog-stasjonen og planla hvordan de skulle gå til salongen for å se etter en reaksjon. Dette blir selvfølgelig ikke skrevet om, for når media får tak på noe dem også kan melke, er ikke fakta og kritiske spørsmål noe å vinne på. Det er klikk-horeri basert på følelser.
   Godt sagt har jeg ingen sympati med Charlotte. Uansett, om dette var planlagt og hun nå spiller på sine “15 minutes of fame”, skulle ikke Hodne gått i fella og nektet henne behandling i frisør salongen sin. For uansett hvilket meninger jeg kan ha om Charlotte er Norge bygget på en nasjon med sterke verdier og en retterdighet som skal gjelde for alle, enten vi enige eller uenige i hva vi har å si.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg